Nobelparken med sin ovala form i centrum av Brunnshög.
Lite drygt en tiondel av nya stadsdelen Brunnshög är reserverad för parker och grönska och de anläggs tidigt.
Text: Anders Olow
Foto: Perry Nordeng och Jan Nordén
Det gör att boende och arbetande som flyttar in får tillgång till högklassiga parkmiljöer direkt, samtidigt som träd och växter kan växa till sig och fylla ut platsen tills Brunnshög blir klar, berättar Katarina Meier, programledare för Brunnshög.
Den nya Kunskapsparken i Brunnshög är lika stor som 30 fotbollsplaner med gott om öppna gröna ytor, men också slingor och gångar för promenader och lite spring i benen. Här finns dammar och vattendrag med spänger, broar och hoppstenar, lekplats, utegym och hundrastgård. Det finns även en särskild ridstig.
– Dammen är glittrande fin i området men fyller också den viktiga funktionen med att hantera både dagvatten och skyfall.
I parkens hjärta, omgivet av odlingslotter, står också två växthus, ett kallväxthus för främst odling, och ett varmväxthus, uppvärmt året runt, som en mötesplats och kurslokal för parkens odlare även under den kalla årstiden.
Nobelparken är centrala Brunnshögs stadsdelspark. Med sin speciella ovala form och sina temaöar, är den 3,8 hektar stora parken värd ett besök!
Ovalen kantas av en slingrande promenadloop som leder löpare, hundägare och flanörer mellan gröna öar och öppna fält, som pärlor på ett halsband. Med en gräsarmering som flätas ihop med gatan suddas gränsen mellan bebyggelse och park ut.
I Nobelparken finns 236 olika växtarter och parken består av små och stora ”öar”, var och en med en egen profil i ett stort, öppet rum.
Öar för lek och aktivitet, men också för den ”hungrige”; för här kan du plocka både frukt, nötter och bär. Även de fyrbenta besökarna har fått en egen ö: Hundön.
Dessutom öppnar sig ett stort fält i parkens mitt – perfekt för picknick, utegympa eller brännboll med kompisgänget.
Även Nobelparken har en viktig uppgift som uppsamlingsplats för ett omfattande regn. När man bygger en ny stadsdel som Brunnshög uppstår så klart hårda markytor och det asfalteras, vilket gör att regnvatten måste rinna iväg och hitta en annan plats att rinna ner i.
Det blir då parken som tar emot vattnet.
I Nobelparkens mitt finns därför en svagt skålad gräsyta och blomstrande våtäng, dit delar av regnvattnet från Brunnshög leds.
En spännande biotop med en viktig funktion således, men också en plats att njuta av solen och utsikten.
Katarina Meier, programledare för Brunnshög.