Den här sidan är en annons

– Vi är familjeföretaget med lång byggmästartradition, som gärna äger och förvaltar klassiska hus i Lund, men också bygger helt nytt som på Brunnshög och i Stångby, säger Johan Histrup, vd för Kudu. Här framför kontoret på Adelgatan. (Foto: Jan Nordén)

Kudu – med framtidsvision förankrad i tradition

Förvalta gammalt och samtidigt bygga nytt. Det är Kudus grund. Man kan också kalla det för tradition och långsiktighet. Kudu är lundensiskt i grunden och vill så förbli.

Han nästan snubblar över orden, Johan Histrup, vd för Kudu, när han ska berätta om fastighetsbolaget. Entusiasmen för Lund är stor. Här är han född, här jobbar han och här har han visioner och förhoppningar.

Det är Adelgatan och Kastanjegatan, Bytarebacken och Bokbindaregatan. Men också Stångby och Brunnshög. Gammalt och nytt. Om vartannat när vi pratar.

Det går inte att ta miste på ivern.

Men vi börjar på Adelgatan. Mitt i ett område präglat av studentnationer och kulturhistoria, med närhet till Kulturen såväl som centrum och Botaniska. Livligt trafikerad av gående och cyklister som det är i Lunds mest fotograferade klassiska gamla område.

Här har Kudu sitt kontor i huset från 1887, men har renoverat från syll till ås. Insidan av tegelhuset har fått nytt liv genom en komplicerad process där Antikvarieämbetet har varit med under hela tiden och allt arbete har dokumenterats.

Det är slående vackert. Både utsida och insida.

– Det gäller att ha respekt för det gamla, säger Johan Histrup. Ett av företagets ben är att skapa modernt boende som samtidigt respekterar det befintliga husets historia.

Hela Kudus idé från början var att bara förvalta äldre hus i Lund och man började med att köpa hus som hade lite färre lägenheter för att sedan investera väldigt mycket i dem för att lyfta standarden. Sedan blev det ett större hus vid Mårtenstorget med 20-25 lägenheter.

När man dessutom vann en markanvisningstävling för något som kallas Arkitektradhusen i Lund, väcktes intresset och nyfikenheten även för nyproduktion av hyresrätter.

– Men vi har fortfarande kvar förvaltningsinriktningen. Vi bygger gärna hus, men vi vill ta hand om dem själva. Se på investeringen långsiktigt. Inte sälja till någon pensionsfond. Det har med byggmästartraditionen i familjen att göra, säger Johan Histrup.

Pia Althin som äger Kudu kommer ursprungligen från en byggmästarfamilj i Norrköping med lång tradition och respekt för arkitektoniska värden och stadsutveckling.

– Vi är ett familjeföretag. Vårt DNA finns här. Det är framtida generationer som kommer att skörda investeringen. När vi dessutom själva bygger det vi sedan ska förvalta får vi en lägre underhållskostnad.

– Gör rätt och med bra kvalitet från början, då blir det en lägre kostnad på förvaltningen och inga överraskningar senare.

I dag har Kudu cirka 200 lägenheter i äldre fastigheter och 150 lägenheter i två stora nyproduktionsprojekt; Brunnshög och Stångby. [Se artikel här nedanför].

– Men vi är fortfarande en liten förvaltning, det är lätt att nå oss, vi känner många av våra hyresgäster och vi är snabbfotade, vi välkomnar dem när vi lämnar nycklarna och de vet att det är till just oss de ringer om de behöver hjälp. Inte någon anonym kundtjänst.

Kudu bygger i första hand hyresrätter, för egen förvaltning men i framtiden kan det bli både bostadsrätter och radhus.

Att byggbranschen dock har haft stiltje ett tag är ingen hemlighet.

Försäljningen av nybyggda bostäder fortsätter att vara långsam eller nästan obefintlig. Starten av nya bostadsprojekt är på en historiskt låg nivå, samtidigt som bristen på bostäder ökar.

Johan Histrup sticker inte under stol med att det har varit kämpigt många gånger och att de har ett par projekt i bakfickan som ligger på ’vänt’. Just nu går inte den ekonomiska kalkylen ihop.

Kostnaderna har stigit konstant och räntenivån är högre än avkastningen. Rysslands invasion av Ukraina snart efter pandemin skapade stora problem för svenska byggbolag.

– Vi tog det första spadtaget för husen i Brunnshög strax efter invasionen, säger Johan Histrup. Visste du att alla limmade parkettgolv kommer från Ukraina? Det blev i stort sett stopp för de leveranserna.

– Men vi klarade det, säger han med tydlig stolthet. Vårt Jane Addams­hus med 64 lägenheter i två sammanhängande huskroppar stod inflyttningsklara i februari i år.

Han är stolt över vad det lilla familjeföretaget kan klara, men passar på att ge en eloge till NCC som var byggaren i Brunnshög, och som också är med i Stångby.

– Vi körde med ’öppna böcker’ och hade ett verkligt nära och fruktbart samarbete, säger han.

Även om byggbranschen har det motigt nu så har Lund haft en väldigt bra utveckling med ökat fastighets­värde. Lund är en stabil marknad och har en positiv befolkningstillväxt.

– Det är oftast högutbildade männi­skor från hela världen som dras till Lund. Universitetet drar. Ideon drar. Forskningen drar. De stannar och bildar egna bolag, skaffar familj och barn – och behöver bra bostäder.

Johan Histrup ser tiden an med gott hopp och han är väldigt sugen på att bygga mer i både Brunnshög och Stångby.

Kvarteret Vitstorken i Stångby med 74 lägenheter stod klart förra året.

Vitstorken i Stångby

Kvarteret Vitstorken i Stångby blev klart förra året och ligger i ett unikt läge strax norr om Stångby station i Lund.

Vitstorken består av fyra huskroppar som tillsammans bildar ett kvarter, omslutande en grön innergård. Kvarteret innehåller 74 lägenheter i skiftande storlek på två, tre och fyra rum och kök.

Kvarterets norra och västra huskroppar är fyra våningar höga och under den norra delen ligger ett öppet parkeringsgarage i markplan. Husen i söder och öster är lägre, tre våningar, för att släppa in extra solljus på gården. Runtom hela kvarteret är de översta planen vindsvåningar med snedtak och rymliga takkupor samt takfönster för ljusinsläpp och utblickar.

I det nordöstra trapphuset finns ett häst- och hundrum där man kan skölja av sina leriga stövlar efter en ridtur eller tvätta av hunden innan man går till sin lägenhet.

Alla lägenheter har balkong eller uteplats mot gård eller gata.

Gården är en grön, gemensam trädgård för de boende, med plats för odling, fruktträd och blomsterplanteringar. Från trädgården leder en portgång direkt ut till Fjädervägen i söder och därifrån är det bara en kort promenad till Stångbys pågatågsstation och resten av Skåne.

Arkitekt: Horisont Arkitekter

De 64 lägenheterna i Jane Addamshuset i Brunnshög blev inflyttningsklara i februari.

Jane Addamshuset i Brunnshög

Första spadtaget till det som Kudu kallar Jane Addamshuset mitt i Brunnshög togs på Lundakarnevalen för två år sedan, bara en månad efter Rysslands invasion av Ukraina. Ett krig som skulle få kostnadskonsekvenser för den svenska byggmarknaden. Men Kudu, tillsammans med NCC, gav sig inte. I februari i år blev huset inflyttningsklart.

64 lägenheter i två huskroppar alldeles intill spårvägen och på gångavstånd till MAX IV och ESS.

Bottenplan med plats för verksamhetslokaler som till exempel restaurang eller café. Mödravårdscentralen Mama Mia finns redan på plats.

Lägenheterna har två till fyra rum och kök. På taket finns en stor gemensam takterrass och en bokningsbar gästlägenhet. I botteplan finns ett gemensamt bibliotek för de boende.

Fokus på beständiga och hållbara material. Fasaden består av tegel, där översta våningsplanet är indraget och klätt med trä. På taket ligger sedum och solceller.

Mitt i kvarteret ligger en innergård med lummig grönska, blomstrande planteringar och träd som ger svalka. Gemensamma uteplatser och ytor för avkoppling för de boende. Vatten fördröjs på de sedumtäckta taken och samlas upp i regntunnor på gården för bevattning av den gemensamma odlingen. Gott om cykelparkering under tak. Ett stenkast bort ligger Nobel­parken med ett stort och varierande utbud av lek, idrott och rörelse för alla.

Arkitekt: Sweco Architects