Stadskärnan

Hur ser Lunds stadskärna ut om 50 år?

En stad är inte ett statiskt objekt, den blir aldrig färdig. Den är ett komplext ekosystem av liv, behov och ambitioner i konstant förändring. Av drömmar och minnen, av framtidshopp och visioner. Det finns poesi i att beskriva Lunds 1000-åriga gamla stadskärna.

Text: Anders Olow
Visionsbilder: Fojab
Foto: Jan Nordén

Fler ska kunna använda och trivas i Lunds hjärta när vi förfinar och förtätar. Det är målet för den avsiktsförklaring för Lunds stadskärna som kommunen formulerat tillsammans med en rad affärs­idkare, fastighetsägare och besöksnäringen. Även Lunds Domkyrka är med och formulerar visionerna.

Tillsammans vill vi ”skapa den bästa vägen framåt för stadskärnan, arbeta tillsammans mot samma mål och bidra i våra olika roller och med våra unika kompetenser för gemensam nytta” som det formuleras i dokumentet.

Avsiktsförklaringen är en av tre delar i en serie av dokument om stadskärnan, och man är tydlig med att Lunds stadskärna är till för alla lundabor och besökare.

I dokumentet slår undertecknarna bland annat fast att:

• Stadslivet i Lunds stadskärna ska vara forum för handel, fest och vardagsliv.

• Det ska vara gångvänligt och tryggt.

• ”Luckor” i stadens kvarter ska fyllas med stadsliv som bidrar till en levande och hållbar stad. Byggnader, grönska, plats för aktiviteter …

• Gröna stråk ska förbinda de stora parkrummen, bidra till biodiversitet i stadskärnan och ge tillgång till gröna miljöer i hela stadskärnan.

Den här avsiktsförklaringen åtföljs av en 46-sidig strategi med mer konkreta idéer.

– Det tredje dokumentet om framtidens stadskärna är en sprudlande idé­katalog där vi tillåtit oss att vara lite djärvare än vanligt för framtiden, säger Malin Sjögren, Lunds stadsarkitekt.

Fantasin har fått fritt flöde i skisserna över Mårtenstorget, Botulfsplatsen, Winstrupstråket från stationen till Lundagård, och kvarteret Bytarebacken vid Clemenstorget bort mot Grand.

– Skisserna är naturligtvis inte några färdiga beslutade förändringar, se dem snarare som startskottet för nya tankar och möjligheter för vår stadskärna, säger Malin Sjögren. En inspiration till samtal och nya idéer.

– Det här är ett mycket långsiktigt arbete som kräver både samverkan mellan och gemensamma insatser från både näringsliv, organisationer och Lunds invånare.

Malin Sjögren, Lunds stadsarkitekt (mitten) på upptäckarstråt i city tillsammans med Sven-Petter Hovelius, Håkan K. Pålsson och Mirja Jönsson.

Mirja Jönsson, ordförande, Fastighetsföreningen Lunds city.

Hur ser du på er roll i strategin för Lunds stadskärna?
”Vi fastighetsägare kan under affärsmässiga förhållanden vara ’möjliggörare’ för att förverkliga till exempel förtätningar samt om- och nybyggnationer. Vi kan också bidra till ett rikt utbud och god mix av aktörer i våra kommersiella ytor, genom att ta en engagerad roll i vår stad och lyssna in vad marknaden efterfrågar. Aktiv och god förvaltning av våra fastigheter gör vårt city attraktivt.”

Vad tycker du är kärnan i Lunds dragningskraft?
”En historisk och mysig miljö och ett unikt utbud av butiker och restauranger. Universitetet som bidrar med spännande flöde av människor och idéer i vår stad. Den vackra Domkyrkan. Lund har många som gör det där lilla extra med hjärtat för sin stad och det ska vi ta vara på och fortsätta att uppskatta!”

Per Welinder, vd, Visit Lund.

Hur ser du på er roll i strategin för Lunds stadskärna?
”Vi marknadsför Lund tillsammans med besöksmålen, hotellen och Handelsföreningen. Till exempel för att etablera Lund som ett naturligt besöksmål för danskar som intresserar sig för sin egen historia – Lund var centrum för ”Östdanmark”. Vi arbetar också tillsammans med andra med värdskapsutbildningar, inspiration och ambassadörskap för att lyfta besökarens upplevelse.”

Vad tycker du är kärnan i Lunds dragningskraft?
”Lund har en tydlig profil inom kultur. Den paketerade upplevelsen av besöksmålen Kulturen, Skissernas museum, Historiska museet och den medeltida stadskärnan är något som vi kan vara stolta över. Lund upplevs som enkelt att ta sig runt i och prisas för en mysig atmosfär.”

Gunilla Kronvall, Verksamhetsledare, Lund Citysamverkan.

Hur ser du på er roll i strategin för Lunds stadskärna?
”Lund Citysamverkan verkar för att i nära dialog med handel och fastighetsägare i centrum, och tillsammans med kommunen, stärka stadskärnan och dess attraktivitet för både lundabor och besökare. Strategin för Lund stadskärna är en superbra plattform för vårt samverkansarbete.”

Vad tycker du är kärnan i Lunds dragningskraft?
”Lund har ett brett och rikt utbud av butiker, kaféer och restauranger, till viss del kedjor, men många lokala unika etableringar, en del har funnits i generationer. Utbudet i kombination med den vackra, historiska och levande stadsmiljön är oslagbart.”