Placeringen på Smörlyckan gör att det nya sjukhuset hamnar mitt i det område som redan i dag är ett centrum för forskning och utveckling. Det kan stå klart först om 20–25 år.

Kunskapsstråket

Framtidens vårdkrav kräver nytt sjukhus

Skånes universitetssjukhus i Lund har gjort sitt. Ett nytt ska byggas på Smörlyckan, men vägen dit är lång. Det kan stå klart först om 20–25 år.

Text: Anders Olow
Visionsbild: Fojab

Universitetssjukhuset i Lund är ett av Sveriges äldsta sjukhus. Det grundades redan 1768 och har naturligtvis byggts ut och anpassats i många omgångar sedan dess, men nu är gränsen nådd. Det går inte att ”förbättra” längre, varken bygg­nader eller infrastruktur lever upp till dagens krav och än mindre till framtidens. Det gäller inte minst för modern högteknologisk vård och välfungerande flöden och samband.

Frågan om var ett nytt sjukhus ska ligga har utretts under många år och flera olika platser har diskuterats, att bygga nytt på samma plats som i dag har förkastats av bland annat patientsäkerhetsskäl.

Med en ny placering av universitetssjukhuset ges en unik möjlighet att bygga helt nya lokaler för sjukhuset. Lokaler som är planerade och optimerade för att bedriva framtidens hälso- och sjukvård i nära anslutning till universitetets världsledande forskningsmiljöer.

Placeringen på Smörlyckan gör att det nya sjukhuset hamnar mitt i det område som redan i dag är ett centrum för forskning och utveckling.

Under våren 2024 kommer Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet att skriva en avsiktsförklaring för hur organisationerna ska samarbeta under kommande arbete och utredningar. Ambitionen är att sjukhuset kommer att börja byggas cirka 2030-2035 och att stå klart 2045.

Det gamla sjukhuset må ha tjänat ut som sjukhus, men kan förvandlas till bostäder och kontor som inte har lika långtgående krav som ett sjukhus har. När dagens sjukhusområde omvandlas är den befintliga bebyggelsen en värdefull resurs för framtiden.

5 skäl för ett nytt sjukhus

Behovet av modernisering: Äldre sjukhus klarar inte de moderna kraven för sjukvårdstjänster och teknologi.

Befolkningsökning: Med ökad befolkningsmängd ökar också efterfrågan på vårdtjänster.

Specialiserad vård: Kunskapen för att utöva vissa typer av sjukvårdstjänster kräver nya medicinska specialiteter.

Förbättrad tillgänglighet och logistik: Ett nytt sjukhus kan förbättra tillgängligheten för invånare i området, minska restider och effektivisera logistiken för att hantera patientflödet.

Ekonomiska och infrastrukturella faktorer: Mer kostnadseffektivt att bygga ett nytt sjukhus från grunden än att renovera och uppgradera befintliga faciliteter. Dessutom kan man dra nytta av förbättringar i infrastrukturen, som transporter och energieffektivitet, genom att bygga ett nytt sjukhus. Som i just området kring kunskapsstråket.

… men var får idrotten plats?

Lokaliseringen av det nya sjukhuset kräver att hela Smörlyckans idrottsanläggning och Victoria­stadion ersätts på annan plats. Kommunen arbetar redan tillsammans med föreningarna för att se till att skapa ny yta för idrottsverksamheten.

Flera platser och scenarier utreds parallellt. Möjliga platser är att ha fotbollsplaner i anslutning till Norra Fäladen, vid Brunnshög och vid Mårtens Fälad.

Det har funnits en stor oro att nya idrottsplatserna ligger långt från platser där barnen bor, men det har visat sig att fler barn mellan 7 och 12 år kan få säkra och korta gång- och cykel­vägar till de nya idrottsplatserna.

När det gäller Victoriastadion tittar kommunen på flera lägen i närområdet. Ett nytt Victoriastadion och de nya idrottsplatserna ska vara färdiga innan bygget av det nya sjukhuset påbörjas.

Det nuvarande ridhuset håller redan på att ersättas i norra Lund.

Omgivande vägar kommer att påverka hur hus och kvarter kan byggas i området. Getingevägen kan behöva dras om för att möjliggöra det nya sjukhusets etablering.