Denna artikel är en annons

Veidekke Bostad håller skärpan i Lund

Bild 1 av 4 I stället för det traditionella “första spadtaget” till nya bostadsområdet Central Park intill Stadsparken bjöd Veidekke bostad in sina kunder till att skriva en bucket-list “så här vill jag bo innan jag dör. Tokiga drömmar som att “bo i en svamp” inspirerar till kommande bostadsprojekt.
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4 Vi tar tillvara visionen från kommunen och hittar nya infallsvinklar för att förändra staden. Det är då det blir riktigt spännande, säger Peter Hedegaard.

Veidekke Bostad förverkligar människors bostadsdrömmar och utvecklar därigenom framtidens samhällen. Och självklart väljer de att ha sitt regionkontor i Lund.
– Vi kastade oss rakt in i Lund för tolv år sedan och trivs väldigt bra i den innovativa miljön. Här finns en koncentration, en dynamik och ett tryck som inte går att kopiera, säger Peter Hedegaard, Affärs­utvecklare på Veidekke Bostad.

Att Veidekke Bostad är ett norskt företag märks kanske framför allt genom att deras koncernspråk är norska och ett av deras värdeord som präglar arbetet är ordet grensesprengende. Någon exakt svensk motsvarighet till ordet finns inte; det närmaste svenska ordet skulle vara banbrytande. I praktiken innebär det att alla projekt och aktiviteter som de ger sig in i vägs mot ordet: På vilket sätt är detta projekt grensesprengende?
– Generellt lägger vi alltid extra kärlek vid gestaltningen. Vi tänker på hur det ska vara att gå omkring i det framtida Lund. När våra hus har stått här i tio år ska vi fortfarande vara nöjda, säger Peter Hedegaard.
Det var ingen tvekan om att regionkontoret skulle finnas i Lund. Samarbetet med kommunen fungerar väldigt bra och här finns närhet till innovation och nytänkande som passar väl in på det grensesprengende som Veidekke Bostad vill uppnå.

Samarbetet med kommunen är oerhört viktigt. Vi jobbar aktivt med att delta i tävlingar om markanvisningar som kommunen utlyser. Men lika viktigt är det att vara proaktiv och själva driva fram projekt.
– Vi tar tillvara visionen från kommunen och hittar nya infallsvinklar för att förändra staden. Det är då det blir riktigt spännande, säger Peter Hedegaard.
Förutom rena bostadsutvecklingsprojekt, arbetar Veidekke Bostad i inno­vationsprojekt för att vara med och utveckla framtidens hållbara samhälle.
Ett av några pågående projekt finns på Brunnshög. Projektet har utvärderats, tilldelats och delvis finansierats av VINNOVA. Arbetet leds av ”Bridge the gaps” tillsammans med Lunds Kommun och WSP med deltagande från Veidekke Bostad, Serneke, Sensative.
Projektet syftar till att möta samhällsutmaningen med bristande tillit och trygghet i storstäders ytterområden genom att utveckla verktyg som kan användas i tät stadsbygd för att förbättra social sammanhållning och trygghet.
Det nya är att stadsdelens centrala del ses som en helhet där fastighetsgränsernas roll för användarna minskas.

Veidekke Bostad är nyfikna på kundernas drömmar

Veidekke Bostad tycker att namnet är en viktig del av bostadens identitet. Om du hör Central Park kanske du tänker på joggare, picknick-sällskap, hundar som rastas, unga som umgås, rollerbladeåkande par och utegym.
– Om du också tänker på ett bostadsområde intill Stadsparken i Lund har vi lyckats med vårt arbete att ge bostaden en identitet, säger marknads- och försäljningschef Karin Schening.
Framför allt har Veidekke Bostad tänkt sig unga köpare och har satsat på mycket funktion på mindre yta. Gården är utformad för att man ska kunna mötas, umgås och grilla tillsammans. Här finns också en cykelverkstad och wi-fi som fungerar i alla lägenheter och ute på gården.
– Här bor du centralt i ett tiovåningshus med underbar utsikt över Stads­parken, takåsarna i Lund och den Skånska slätten, säger Karin Schening.

När första spadtaget togs i januari, bytte Veidekke Bostad ut det traditionella ”första spadtaget”, mot att i stället bjuda in sina kunder till att skriva ned sin bucket-list ”så här vill jag bo innan jag dör” på ett drömplank – en idé som lånats av konstnären och arkitekten Candy Chang och startade i New Orleans 2011. Drömmarna samlas och används sedan i Veidekke Bostads kommande bostadsprojekt.
– Vi kanske inte alltid kan uppfylla allas drömmar, men vi letar ny mark och försöker. Och tokiga drömmar som att bo i en svamp skapar inspiration till våra kommande bostadsprojekt Gröna Lund, Söderport och Råbykungen. Så håll utkik, kanske det dyker upp en stor svamp i framtiden, avslutar Karin Schening och skrattar.