Denna artikel är en annons

SKAPAR FRAMTIDEN – KUNSKAP, INNOVATION, ÖPPENHET

Tradition och framtid

hand i hand för Paulssons

Magnifik terrass högst upp i nya tiovåningshuset Juvelen.

För Paulssons Fastigheter går historia och framtid hand i hand. Många av de gamla sekelskifteskvarteren i Lund är Paulssons, men också det nya 10-våningshuset Brf Juvelen som växer upp bredvid kommunhuset är Paulssons.

Den gamle ”Glasmästarens” patos lever vidare med många nya idéer.

Du kan omöjligt undvika de gamla husens vackra sekelskiftesfasader i Lund. Och bakom fasaderna våningar med högt i tak, parkettgolv, serveringsgångar, spegeldörrar, kakelugnar och dekorativa stukaturer. Många är hyresrätter, i Stockholm hade de alla varit bostadsrätter, med moderna kök och badrum. Några är kontor och tandläkarpraktiker. De flesta har någon sorts butik i bottenplan. Som det ska vara i en levande stadsbild.

 

Och många av dem är Paulssons fastigheter; Hypoteket vid Kyrkogatan, kvarte­ret Apotekaren, Bruniushuset på Mårtens­torget, paradläget vid Clemenstorget och mer norrut mot Kung Oscarsbro.

 

Arne Paulsson, son till statarföräldrar, var en försigkommen man som startade som glasmästare för att sedan börja köpa fastigheter. Bygga, äga och hyra ut var affärsidén. Hans namn blev känt i Lund. Alla visste vem ”Glasmästaren” var.

 

Det blev bostadsrätter också. Den första en om- och tillbyggnad av Bryggeriet i Lund. Därefter har Paulssons byggt vid bland annat Sofiaparken, Trollebergs­parken, Bjerredsparken vid Sockerbruks­området och nu senast bostadsrättsföreningen Juvelen som just nu växer upp alldeles intill det nya kommunhuset Kristallen vid järnvägen.

 

En av Sveriges då mest moderna Coop­butiker Stora Coop Lund vid Traktors­vägen mot Nova var det Paulssons som byggde. Hotell Nordic på Östra Mårtens­gatan bär också Paulssons signum när två historiskt gamla hus och ett tredje nytt blev hotell.

 

Arne Paulssons bortgång för två somrar sedan gav rubriker och långa minnesrader. ”Fastighetskungens sista strid är över” rubricerade Sydsvenskan och skrev att ”Lund har blivit en eldsjäl fattigare. En omstridd profil, med ett hjärta som klappade för Lund.”

 

Det är sällan tyst och lugnt kring eldsjälar, de får å andra sidan mer gjort än många andra.

 

Det fick Arne Paulsson.

 

Som när han satsade många egna miljoner i det som skulle bli Lunds stora sportarena.

 

Paulssons fastigheter fortsätter nu i Arne Paulssons anda.

 

– Vi har samma vision som pappa hade, säger Mirja Jönsson, dotter till Arne Paulsson, som nu tillsammans med sin bror Marcus tar över företaget.

 

Som ett led i att säkerställa den utvecklingen tillsattes Peter Billquist som ny vd hösten 2014.

 

– Jag började sommarjobba på Arnes glasmästeri när jag var ung och kände Arne väl, säger Peter Billquist. Arne hade ett äkta patos för Lund, och jag känner samma samhällsengagemnag som han gjorde. Vi vill verkligen fortsätta att vara med på den stadsförtätning som Lunds kommun aviserat, säger Peter Billquist.

 

– Vi har en viktig tradition att ta hand om; att visa att saker och ting verkligen händer.

 

– Vi kan, vi vill och vi vågar. För­hoppningsvis gör kommunen det också ...

 

Det centrala Lund är fortfarande viktigt för Paulssons och man vill ha, som Mirja och Marcus uttrycker det, ”en vacker väl omhändertagen husfasad vid varje torg i stan”.

 

När jag senare går förbi det gamla apotekshuset i hörnet av Kyrkogatan och Klostergatan, mitt emot Spar­bank­en, ser jag vad de menar. Den vackra terrakotta­färgen i utsmyckningarna, den blyertsgrå fasaden, de mossgröna fönsterbågarna och den sirligt mönstrade porten.

 

Paulssons tog hit en målare från Italien speciellt för just den här fasaden.

 

Eldsjälens engagemang lever vidare.

– Vi har en viktig tradition att ta hand om; att visa att saker och ting verkligen händer. Mirja Jönsson och hennes bror Marcus för pappa Arne Paulssons arv vidare in i framtiden tillsammans med vd Peter Billquist, väl bekant med Paulssons sedan lång tid tillbaka.

Juvelen i den nya kronan

Paulssons Fastigheter är en av de största privata fastighetsägarna i Lund. Med hyresrätter i både sekelskifteshus och moderna fastigheter bland objekten. Även produktion av bostadsrätter är en kärnverksamhet.

 

Det senaste är Juvelen på tio våningar som nu byggs på Vävaregatan bredvid nya kommunhuset.

 

– Alla 25 lägenheterna sålde slut snabbt, berättar Mirja Jönsson, del­ägare i Paulssons Fastigheter och dotter till grundaren Arne Paulsson. Den magnifika Penthousevåningen högst upp på lite drygt 300 kvadratmeter är också den såld.

 

Paulssons har sina rötter och sitt huvudkontor i Lund och totalt äger och förvaltar man cirka
120 000 kvm fördelat på hälften bostäder och hälften kommersiella objekt i både Lund, Hjärup och Landskrona.

 

– Vi tror på en levande stadskärna och arbetar aktivt tillsammans med andra fastighetsägare för vår stad, säger Mirja Jönsson. Nu senast i ett projekt för att ta vara på och lyfta Skomakaregatans möjligheter. Verklig kunskap om innerstaden ger oss bra verktyg för att utveckla stadslivet på rätt sätt.

 

– Vår tradition som fastighetsbolag och vårt engagemang tar vi med oss när jag och min bror nu fortsätter i vår fars fotspår.