Ideon

Studenterna får hjärtat att slå i Ideon

sid18bild1

– Det vi bygger nu är något som förhoppningsvis ska stå i hundra år. Då är det noga med detaljerna så att inte mina barn sedan kommer och säger att jag var den som förstörde Blekingska, säger Johan Dalén och skrattar.

När Blekingska nationen bestämde sig för att bygga nya studentbostäder närmare universitetet, fastnade de för att bygga en hel del klassiska studentkorridorer.
– Vi har nära kontakt med studenterna och vet att de i lika hög grad vill bo tillsammans i dag som för sextio år sedan. Gemenskapen i en korridor är något man alltid bär med sig, säger Johan Dalén som är ordförande i Blekingskas husstiftelse och driver byggandet av nya Blekingska helt ideellt.

Den första människan som Johan Dalén mötte på korridoren när han började vid Lunds universitet för 24 år sedan är fortfarande en av hans bästa vänner. Andra som bodde i studentkorridoren och på nationen tillhör också hans närmaste vänkrets.
– På nationen blir nätverket tvärvetenskapligt som är helt unikt. När man bor så nära varandra skapas speciella band, säger han.
Johan Dalén talar med tydlig blekingsk dialekt som inte har tvättats bort trots att han bott i Skåne sedan universitetstiden. Blekingska nationen var det naturliga valet, eftersom Johan Dalén kommer från Sölvesborg. Då var nationen till för studenter i ”exil” att hålla kontakten. Men det har också sedan starten varit en informell skola i ledarskap och projektledning som saknar motsvarighet i lärosalarna.
– Nationerna fångar upp driftiga studenter som utvecklar sin sociala kompetens. Det är ingen slump att många företagsledare, vd:ar, politiker och partiledare har bott på nation, säger Johan Dalén.

Många studenter stannar kvar i Lund och förser därmed staden med driftigt folk och om de flyttar blir de goda ambassadörer för Lund.
Idén med nationer var från början en fransk idé som bara kan erbjudas av universiteten i Uppsala och Lund.
– Det var största anledningen till att jag valde Lunds universitet, säger Johan Dalén.

I dag finns det tolv nationer som sammanlagt hyr ut 1 427 bostäder. När obligatoriet att vara med i en nation för att studera slopades blev det en utmaning för många nationer.
Blekingska fortsatte att vara populära eftersom de redan förut hade skapat en tydlig profil med livekonserter som har lockat många studenter.
Bert-Inge Storck gick Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och har blivit hedersmedlem i Blekingska för att han engagerat sig i de praktiska frågorna med studentbostäderna med bakgrund som vd för Karlshamnsbostäder.
Han minns väl de där åren i Stockholm och hur ensam han kände sig innan han lärde känna sina kurskamrater.
– Jag bodde inneboende hos en släkting och det var nog tur det. När man är ung behöver man ett socialt sammanhang, annars kan man lätt hamna i ett utanförskap i en främmande stad, säger han.

Det är alltid ett högt tryck på studentbostäder i Lund. För Blekingska nationen har det varit ett bekymmer i många år och tankarna på att bygga till det befintliga 1960-talsbeståndet har funnits med länge.
– Vi har funderat på att bygga på flera våningar på våra hus, eller att bygga nytt på parkeringsplatsen utanför. Men inget alternativ har känts riktigt bra.
Så när möjligheten kom att få bygga helt nytt mellan Ideon och Vattenhallen kändes tiden mer än mogen.
– I dag är det en tydlig kontorskomplexkaraktär och Blekingskas studentnation kommer att bli områdets hjärta, säger Johan Dalén.
Någon vinst på bostäderna tar man inte ut på Blekingska. Både Johan Dalén och Bert-Inge Storck sitter i husstyrelsen på Blekingska och driver byggandet av nya Blekingska helt ideellt. Redan nu tar det mycket tid i förhandlingar med kommunen och för att äska nya pengar hos entusiaster och företag från Blekinge som vill investera i studenterna.
Investeringen för tomten är redan gjord och den gamla Blekingska nationen är såld. Fram tills den nya tas i drift hyr man bostäderna och nationen.
Lite otidsenligt kan det tyckas att bevara något som sedan länge fått nya förutsättningar och utan att tänka på att få någon ekonomisk kompensation för det.
– Jag ser det som att jag betalar tillbaka det som jag en gång fick av nationen; bra bostad, övning i ledarskap och vänner för livet. I gengäld förväntar jag mig att dagens studenter gör samma insats i framtiden, säger Johan Dalén.

Text: Cecilie Östby
Foto: Andreas Gruvhammar

Fakta
Från 1667 var det obligatoriskt vid Lunds universitet att tillhöra en studentnation. Det är en förening som är opolitisk och som tillhandahåller bostäder för sina medlemmar. Nationens namn syftar till det område som nationen räknar som sin hembygd och var från början tänkt att vara det område där medlemmarna i huvudsak kom ifrån.

Från och med 2004 är det inte längre obligatoriskt att tillhöra en kår eller studentnation och Blekingska har numera medlemmar från hela landet och många utbytesstudenter.