Denna artikel är en annons

SKAPAR FRAMTIDEN – KUNSKAP, INNOVATION, ÖPPENHET

Skanska tror på Lund

– Kvadratsmarta hem i ett grönskande område på promenadavstånd till Stadsparken och Lunds City, säger Petra Krüger, Regionchef på Skanska Nya Hem om nya brf Hemmaplan i Arenaparken.

Skanska är ett bygg- och projekt­utvecklingsföretag med ambitioner som sträcker sig längre. De vill vara en samhällsbyggare med hjärta för att göra affärer med ett syfte.

– Lund har stor potential och är självklart en marknad vi tror mycket på. Det är en väldigt trevlig stad med många intressanta områden som vi tror kan utvecklas ytterligare, säger Petra Krüger, Regionchef på Skanska Nya Hem.

Skanska tog i mitten av februari första spadtaget till den 5,5 kilometer långa spårvägen som kommer att binda samman Lunds gamla delar från Clemenstorget förbi universitetssjukhuset, Ideon, nya bostadsområdet Brunnshög till forskningsanläggningen ESS. Redan första halvåret 2019 kommer banan att komma i bruk och längs med sträckan finns Skanska med och visar upp hela sin bredd och kompetens.

 

– Hela staden är beroende av att ha en klimatsmart kollektivtrafik. Därför blir spårvägen en viktig del av utvecklingen av Lund, säger Petra Krüger.

 

Skanska tror mycket på Lund och vi vill bidra till samhällsutvecklingen. Det vägleder allt Skanska gör.

 

– Vi arbetar mycket med värderingar och har integrerat dessa i vår affärsplan. Vi kallar det vinst med värde, vi ska göra lönsamma affärer som också skapar värde i samhället, säger Petra Krüger.

 

I slutet av spårvägen byggs den stora forskningsanläggningen ESS.

 

– Vi arbetar i nära samarbete med dem som ska bruka byggnaden och tar in expertis från Storbritannien för att optimera kompetensen på bygget. Det är en stor ära för oss att få bygga ESS, säger Petra Krüger.

 

Skanska har också vunnit markanvisningen för The Loop – en mötesplats för kultur, forskning och entreprenörskap som ska byggas i Science Village. Tanken är att huset ska skapa möjlighet till möten mellan forskning och näringsliv och i förlängningen förverkligande av spännande forskning. Koncept­et skapas i en öppen process där alla kan delta och komma med synpunkter.

 

En viktig princip för Skanska är att inte bygga murar, utan att skapa ett inkluderande samhälle och inbjuda till social gemenskap. Ett led i ett öppnare samhälle är att jobba med social hållbarhet via projekten.

 

– Vi arbetar på flera olika sätt med sociala frågor, det kan handla om att introducera elever till byggbranschen via övningar på ESS, eller aktivt arbeta för att ta in nyanlända ingenjörer på våra arbetsplatser. Det kan också vara att utveckla områden med fokus på att skapa oväntade mötesplatser. Mång­fald och inkludering är en viktig fråga för oss, säger Petra Krüger.

 

De närmaste åren bygger Skanska 300 nya bostäder i Lund. Redan i höst är det inflyttning i Arenaparken. Här finns allt en bostad ska ha för ett aktivt liv; närheten till naturen, sportaktiviteter, barnomsorg och service och bara en kvarts promenad in till city.

 

– Försäljningen har gått väldigt bra med övervägande delen unga männi­skor som är i ålder för att bilda familj. Lägenheterna är smart planerade med öppna planlösningar och mycket förvaring. Självklart är miljötänkandet i fokus med snålspolande kranar välisolerade väggar och tak som håller nere driftskostnaderna, säger Petra Krüger.

 

I Arenaparken har man tänkt mycket på att främja den sociala gemenskapen genom att skapa platser där man kan grilla, utforska lekplatsen och spela boule.

 

– Vi hoppas på att det ska uppstå möten och nya idéer kring hur man kan samverka på olika sätt, säger Petra Krüger.

 

På bara sju minuters gångavstånd från Lunds centralstation byggs bostadsområdet Gillet och säljstarten är den 7 maj. Det är kvadratsmarta och Svanen­märkta lägenheter med närheten till Lundalivet.

 

– Här möts alla goda värderingar som Skanska står för. Hållbarhets­tänk­ande i såväl byggmaterial som i uppvärmning. Även här är innergårdarna omsorgsfullt planerade och inbjuder till gemenskap med sittplatser, grillplatser och de boende kommer också att ha tillgång till odlingslådor för att odla grönsaker. Viktiga parametrar för att skapa ett bostadsområde där männi­skor kan leva och trivas länge, säger Petra Krüger.

 

En bit utanför Lund, i Södra Sandby, byggs Granen som är ett nytt bostadsområde med BoKlok-bostadsrätts­rad­hus som Skanska bygger tillsammans med IKEA. Det dagliga behovet av service och förskolor finns här och närheten till rekreationsområde som Skrylle och lokala idrottsföreningar.

 

Skanska utvecklar även hyresrätter i  bland annat Kv Fastighetsboken i norra Lund och man lyfter också fram Brunnshög som ett kommande bostadsområde.

 

– Att utveckla ett samhälle handlar om att ta ett helhetsgrepp. Och det är viktigt att det finns en långsiktighet och förutsägbarhet från kommunerna – då är det lättare för alla parter att satsa. Man måste planera infrastruktur och bostäder samtidigt för att det ska fungera på ett bra sätt redan när männi­skor flyttar in. Det ska också finnas en mångfald av upplåtelseformer så att människor kan göra bostadskarriär inom området. Vi vill skapa stadsdelar som man vill bo i länge och där man vill stanna och bilda familj och ha all den service som en bra stad har. Ett samhälle med människans behov i centrum helt enkelt, säger Petra Krüger.

• Skanska är ett av världens största byggföretag.

• 10200 medarbetare i Sverige.

• 2300 bostäder såldes i Sverige 2016.

• 37 miljarder i intäkter under 2016.

Om Skanska: