Denna artikel är en annons

Skåla i kranvatten för miljön

Kranvatten är både bättre för miljön och billigare än köpevatten. Nu uppmanar VA SYD Lundaföre­tagen att Kranmärka sig.
– Sverige har förmånen att ha rent och färskt vatten som levereras direkt till kranen. Enklare kan det inte bli, säger Malin Nydesjö, VA SYD.

Kranmärkningen är en nationell hållbarhetsmärkning som ges till företag som håller arbetsplatsen, möten och konferenser fria från flaskvatten. Ur hållbarhetssynpunkt spar det in både på transporter och skräp.
– Med Kranmärkningen vill vi inspirera organisationer till att ta ett enkelt hållbarhetssteg. Vatten är lokalproducerat och det är en kvalitetsstämpel att vi kan dricka vårt kranvatten i Sverige, säger Malin Nydesjö.
Många köper in flaskvatten av ren vana. Tack vare Kranmärkningen har alltfler restauranger börjat kolsyra sitt kranvatten i stället för att köpa in och företag ser märkningen som ett sätt att visa sina kunder att de bryr sig om miljön.
– Många Kranmärker enskilda evenemang eller konferenser med deltagare utanför företaget. Då sprider det sig, säger Malin Nydesjö.

När företaget ansöker om Kran­märk­ning kommer ett paket med tips och råd och med en Kranmärkt-logga som man kan använda i sin verksamhet.
– En liter kranvatten är 300 gånger bättre för miljön än motsvarande mängd flaskvatten och minst 250 gånger billigare. Behövs det fler argument? säger Malin Nydesjö.

Kranmärk ditt företag – det är enkelt:
1. Skippa köpevattnet i matsal & kafeteria, interna möten, externa konferenser och event.
2. Ansök på kranmarkt.se. Alla företag och organisationer som Kranmärker sig läggs upp på hemsidan.
3. Sätt upp interna mål och policys för hur ni använder vatten och följ upp!