Denna artikel är en annons

SKAPAR FRAMTIDEN – KUNSKAP, INNOVATION, ÖPPENHET

Ikano Bostad satsar klimatsmart
för en bättre vardag

– Vi vill gärna veta vad våra kunder tycker om lägenheterna. Vad har funkat? Vad kan bli bättre?, säger Maria Hagman, marknadsområdeschef syd på Ikano Bostad.

Ikano Bostad är med och bygger bostäder i den nya stadsdelen Brunnshög i Lund – och planerar för ytterligare bostäder vid Öresundsvägen.

– Vi bygger inte bara lägenheter, vi vill underlätta vardagen i boendet för många människor på schyssta villkor, säger Maria Hagman, ny marknadsområdeschef för syd på Ikano Bostad.

Lund växer med kraft nu och Ikano Bostad som redan finns här som fastighetsägare och förvaltare av 120 lägenheter, bygger nu 89 nya hyreslägenheter på Brunnshög. Nyligen köptes också en fastighet i ett kommande utbyggnadsområde kring Öresundsvägen vid gamla CC House som kan bli ca 450 lägenheter med både hyresrätter och bostadsrätter.

 

Men det handlar inte bara om lägenheter, i Staffanstorp planerar Ikano Bostad för 18 radhus och i somras köptes två fastigheter i Uppsala för att utveckla ett äldreboende.

 

– Bredden i vår verksamhet är också vår styrka. Vi utvecklar bostadsrätter, hyresrätter, småhus och vårdboenden. Vi äger och förvaltar hyresrätter. Det gör det enklare för oss att ta ett samlat ansvar och se till att hållbarhet finns med hela vägen.

 

Ikano Bostad blandar gärna upplåtelseformer eftersom det bidrar till social hållbarhet i stadsdelen när personer med olika förutsättningar har möjlighet att bo där.

 

– Vi prioriterar inte bara husen i sig utan livet i dem, runtomkring och mellan dem.

 

Bostaden är en del i livets helhet och det är viktigt att skapa trygghet i ett område. Vi tänker därför redan i förväg på hur ett bostadsområde bäst kan nå just det målet. Allt från en bra utomhusbelysning till öppna, gröna gårdar med grillplatser som gör det lätt för grannar att träffas och umgås. Odlingslotter som skapar både nyttigheter, vackra växter och gemenskap.

 

– Redan när vi planerar våra radhusområden så ser vi till exempel till att det finns gemensam gräsklippare, skyffel och sånt att dela med sina grannar. Sådant som gör vardagen enklare och roligare för de boende.

 

För hyresgästerna på Brunnshög till exempel kommer den gemensamma innergården prydas med planteringar och grönyta med plats för lek och tillvaro.

 

Naturligtvis kommer det att finnas gott om plats för cyklar också, och Ikano Bostad planerar för bilpool. Det ska vara naturligt att leva hållbart och det bilfria livet underlättas tack vare den nybyggda spårvägen till ESS som byggs utanför kvarteret.

 

Egentligen samma värdegrund som hos IKEA och ägaren familjen Kamprad, att på olika sätt, med sunt förnuft och enkelhet, förenkla vardagen för de många människorna. I det här fallet är produkterna bostäder.

 

Maria Hagman har lång erfarenhet av byggbranschen, både från Norge och Tyskland, och hon menar att vi kommit långt i Sverige när det gäller etik, engagemang för samhället och miljöfrågor.

 

– Vi arbetar till exempel intensivt med att skapa bättre och smartare bostäder för att våra föränderliga livsstilar kräver bostäder som kan förändras med livet.

 

– Vi bygger kvadratsmart, vilket innebär genomtänkta och yteffektiva lägenheter. Prisvärda lägenheter anpassade efter faktiska behov. Det handlar om att tänka om och tänka nytt.

 

Genom innovationsprogrammet ”BoLabb” studerar vi på nära håll hur vi lever och vilka behov och förväntningar vi har på vårt boende och genom det har vi tagit fram ett antal innovativa lösningar som gör att bostaden enkelt anpassas. Bland annat flexibla eluttag och väggar som kan flyttas med en knapptryckning.

 

Med den flyttbara väggen är det möjligt för familjen med växelvis boende barn att skapa ett extra sovrum i vardagsrummet.

 

– Jag ska själv iväg i dag till ett par som hunnit bo in sig ett tag för att prata med dem och höra om de tankar vi hade med lägenheten i verklighetens vardag har blivit som vi tänkt ut på ritbordet.

Ikano Bostad bildades: 2009

Ägare: Familjen Kamprad

Vd: Robert Jaaniste

Medarbetare: drygt 300

Bostäder under produktion: 1 650 st

Antal hyresrätter i förvaltning: 6 000 st

Fakta

Ikano Bostad