SKAPAR FRAMTIDEN – KUNSKAP, INNOVATION, ÖPPENHET

Grandios inramning av Bantorget

Bantorget får en ny fontän och en ny cirkelrund sittmur.

Bantorget är det grönaste torget i Lund. Lite mjukare former. Lite slingrigare. Nu får det en vackrare och tydligare utformning.

Här är det mycket folk som rör sig och många cyklister som passerar. Egent­ligen är det snarare symbios mellan eller korsning mellan en park och ett torg, en grön oas i stadsvimlet och en viktig passage mellan stationsområdet och cent­rum. Under året kommer delar att byggas om.

 

– Att förbättra mötesplatserna i Lund blir allt viktigare för oss, säger stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth.

 

Grand Hotels pampiga fasad är det som syns mest på torget och Karl-Oscar Seth betonar det anrika hotellets plats här.

 

– Jag skulle vilja se fler uteserveringar runt Bantorget och Grand är en av dem som kommer att ha en ny uteservering här. Det är vi som kan skapa möjligheter för näringsidkarna, men det är de som skapar miljön, säger han.

 

– Vi kommer att höja upp gatorna så att marken blir flackare och varför inte göra plats för gamla gatlyktor, lite mer gammal stil, lite som det var på 1850-talet då torget anlades när järnvägen drogs fram.

 

Torget får en ny fontän och en ny cirkelrund sittmur. Cykelstråkens entré från gatorna intill blir tydligare med en jämnare övergång. Nyligen erbjöd kommunen också fastighetsägarna på Ny­gatan, som är det naturliga cykelstråket mellan Bantorget och Stads­parken, kläng­rosplan­te­ringar och alla tackade och tog emot.