Kulturmärkt

Författaren Frida Skybäck är alltid hemma i Lund

sid29bild1

Efter historiska romaner som utspelar sig i Lund har Frida Skybäck fått ett riktigt genombrott med feelgood-romanen Bokhandeln vid Riverside Drive. ”Nu vågar jag äntligen arbeta som författare på heltid”, säger hon.

I nya romanen flyttar huvudpersonen från Lund för att driva en bokhandel i London.
Men författaren Frida Skybäck bor i Lund för att stanna.
– Ingenting slår Lund när äppelträden slår ut och jag flanerar runt på kullerstenarna, vid universitetet och i domkyrkan. Här har folk gått före mig, inte bara jag just nu, säger hon.

Tänk att det sprang grisar runt här i stan och att gatorna bara var lera. Och att det fanns en boskapsmarknad borta på Mårtens­torget. Och så domkyrkan som stått här sedan 1100-talet och att det sedan dess suttit människor i bänkarna, på samma plats där jag kan sätta mig nu. Det var på 1800-talet Lund blev en stad på riktigt. Det är en tid som verkligen fascinerar mig, säger Frida Skybäck och tar en klunk av sitt te.
Frida Skybäck skrev sin första bok när hon var fem. När hon var tio ville hon gärna att fler skulle kunna läsa hennes berättelser, så hon klämde in böckerna på bibliotekshyllorna och hoppades att hugade läsare skulle hitta dem.

I dag är hon en etablerad författare med fem romaner bakom sig. I alla romanerna har Lund mer eller mindre stor roll i händelseförloppet. De historiska romanerna om systrarna Stiernfors utspelar sig helt i 1840-talets Lund.
– Folk har varit här innan, det är inte bara jag just nu, säger Frida Skybäck.
Den största inspirationen till sina historiska romaner har Frida Skybäck fått av “de lärde i Lund”.
– Historieprofessorn Eva Helen Ulvros har inspirerat mig enormt. Jag var på en föreläsning med henne en gång om 1800-talskvinnors livssituation och har använt mig av hennes forskning för flera av mina böcker, säger hon.

”Det fascinerar mig hur Lund har kunnat förbli så skyddad från omvärlden, och ändå hålla sig vital.”

Frida Skybäck

Frida är själv historielärare och har körkort till Kulturen i Lund, vilket innebär att hon har och får alltså undervisa sina elever där. Dit går hon gärna för att se på vardagsnära, medeltida saker.
– Det fascinerar mig också hur staden har kunnat förbli skyddad från omvärlden, och ändå hålla sig vital tack vare universitetet och kyrkan. På det sättet har vi i Lund inte varit så trendkänsliga, säger Frida Skybäck.

I den nya romanen Bokhandeln vid Riverside drive ger sig Frida Skybäck både in i feelgood-genren och låter sin huvudperson flytta från Lund till London. Boken har fått fantastiska recensioner och ligger på topplistorna.
– Nu vågar jag äntligen arbeta som författare på heltid, säger hon.

Fem av Frida Skybäcks favoriter bland Lunds historiska platser:
– Gleerups bokhandel. Den har funnits på samma plats vid Stortorget i snart 200 år.
– Domkyrkan. Den har stått här sedan 1100-talet och man har suttit i samma bänkar där jag kan sätta mig nu.
– Mårtenstorget. Hisnande att föreställa sig att det fanns en boskapsmarknad här.
– Universitetet. Grundades 1666 och rankas fortfarande som bland de hundra bästa i världen.
– Arkeologiska. Byggnaden är ett gammalt bårhus. Källaren är byggd för att vara kall. Det är fortfarande svårt att få det riktigt varmt där.

Text: Cecilie Östby
Foto: Andreas Gruvhammar