Denna artikel är en annons

Egen härd är guld värd

Bild 1 av 4 Malin Norrman Harling är nöjd med att ha eget kök i hennes och Olof Jenséns parlägenhet i Vegalyckan och att kunna veckohandla. Hon trivdes aldrig särskilt bra med att bo i studentkorridor. Olof saknar korridorlivet ibland, men det positiva överväger.
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

Både Olof och Malin har ett år kvar på sina respektive utbildningar, men det är slut med snabbmat och nattsudd i studentkorridoren. Sedan ett år bor de i en parlägenhet.
– Äntligen har vi ett eget kök, säger Malin Norrman Harling.

Så snart som Olof öppnar dörren synar katten Doris misstroget oss nykomlingar från sin plats i hörnsoffan som står i det kombinerade köket och vardagsrummet. Doris kom till Malin och Olof efter att de fått sin parlägenhet i Vegalyckan. Hon är en vildkatt som är kräsen med sitt umgänge.
– Hon är inte så social, den hon väljer att närma sig får se det som en ynnest, förklarar Olof.
Olof och Malin träffades redan före studierna genom sina mammor som jobbar på samma skola. När det var dags att välja utbildning valde de att gå i mammornas fotspår; Olof läser till lärare och Malin går psykologprogrammet.

Tills för ett år sedan bodde de i varsin studentkorridor bara femtio meter ifrån varandra.
– Det var en typisk 60-talskorridor där vi i min korridor bodde femton stycken som delade kök. Jag kan sakna den speciella gemenskapen som fanns i korridoren ibland. När jag inte kunde sova gick jag ut i köket och det var alltid någon som var uppe. Det kändes tryggt, säger Olof.
Nu ser han tillbaka på korridorlivet med ett visst nostalgiskt skimmer.
– Som ett första boende direkt efter att jag flyttade hemifrån var det perfekt – och fostrande. Jag lärde mig verkligen att börja ta eget ansvar och att kompromissa och lösa konflikter, säger Olof.
Malins upplevelse av korridorlivet är inte lika rosenskimrande. Hon trivdes aldrig riktigt med att alltid vara tvungen att ha folk runt omkring sig och tyckte framför allt att det var jobbigt att dela kök med andra.

”Det är sällan man får oväntat eller oönskat besök.”

Olof Jensén

För ett år sedan flyttade Malin och Olof till parlägenheten på Råbyvägen och skillnaden är milsvid.
– Det är så skönt att kunna ha sin egen nivå på hur rent det ska vara, säger Olof.
Olof understryker att han och Malin har gjort en uppdelning av hushållsarbetet som båda trivs med; han städar ”är i det närmaste pedant” och Malin lagar maten. Till vardags använder Olof handdammsugaren, men den stora dammsugaren kommer fram när det är storstädning.

För Malin är det egna köket den största vinsten med den nya lägenheten. På väggen intill den stora kylen och frysen finns en griffeltavla där Malin och Olof har sin veckomeny som de planerar tillsammans.
– Nu när vi har en stor kyl och en stor frys kan vi veckohandla och laga den mat vi vill. Det är svårare att laga mat när man delar kök med andra, säger Malin.
Om korridorlivet var som en skön övergång från att bo hemma hos föräldrarna så känns den nuvarande bostaden som ett steg i riktning mot ett liv efter studierna. Här kan de bjuda hem de vänner de vill och får inte så ofta oönskat och oväntat besök. I Vegalyckan på Råby­vägen bor mest par och småbarnsföräldrar och kompisar som delar lägenhet.
– Det är sällan man blir störd av att någon har fest, säger Olof.

Visst är det lite dyrare att bo i en parlägenhet, men eftersom Olof och Malin delar hyra blir det inte mer än vad de betalade tidigare i korridoren. Olof menar att den fattige studenten som tvingas leva på nudlar eller makaroner med ketchup är ett minne blott.
– Du måste vara enormt slösaktig om pengarna från CSN inte räcker. De flesta har dessutom ett extrajobb under studietiden, säger han.

Malin lagar aldrig nudlar, men gärna Garam Masala

Malins Garam Masala
• 1 sötpotatis
• 2 dl linser
• 1 pkt krossade tomater
• 1 pkt halloumi
• 1 burk kokosmjölk
• Garam masala
• 1 lök
• 1 vitlök
• koriander
• lime
• 1 buljongtärning

Gör så här:
1. Fräs lök i en gryta med garam masala
2. Häll på kokosmjölk, krossade tomater och buljong.
3. Tillsätt linser och tärnad sötpotatis. Puttra tills linserna blir mjuka.
4. Stek halloumin.
5. Tillsätt halloumi, lime och koriander (smaka av)
6. Servera med ris.

Nästa vår blir det inflyttning i kvarteret Marathon som blir hem för 390 studenter. I hyran, som är "all-inclusive", ingår varmvatten, el och tvättmedel. (Illustration: Jais Arkitekter)

Studentbostad med ”all-inclusive”

AF Bostäder är Lundastudenternas eget bostadsföretag som nu bygger 610 bostäder för 872 studenter så nära universitetet som möjligt, nära centrum och nära andra studenter.
– Vi satsar på moderna bostäder med ”all-inclusive”, det vill säga att elen och varmvattnet, det snabba bredbandet, ja till och med tvättmedlet ingår i hyran. Det ska gå att förutse sina boendekostnader, säger Magnus Cederberg, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder.

Marathon växer nu upp i hörnet Tunavägen/Torna­vägen och är ett helt nytt kvarter upp med studentbostäder. Det är det första projektet som AF Bostäder bygger helt från grunden. De gamla byggnaderna som låg här tidigare har rivits. Men det gamla Torvlaboratoriet från 1951 som ritades av Klas Anshelm – som också ritat Stadshallen och Lunds konsthall – är belagt med rivningsförbud på grund av sitt arkitektoniska värde. En fasadmosaik av CO Hultén satt på en av byggnaderna som revs. Nu har den bevarats för kommande Lundastudenter att njuta av och har flyttats till gården. Det historiska huset kommer nu att rymma tvättstugor och sällskapsytor.
– Eftersom våra nya studentbostäder inte kommer att vara kollektivboende, utan ettor, kompislägenheter och lägenheter för par, har vi satsat extra på de gemensamma utrymmena. I tvättstugan kanske man träffar sin blivande partner eller knyter nya kontakter i cykelreparationsrummet, säger Magnus Cederberg.

Nästa vår blir det inflyttning i kvarteret för 390 studenter. Och det är verkligen på tiden.
– Efterfrågan på bostäder har länge varit större än tillgången och det känns mycket tillfredsställande att kunna erbjuda ett modernt boende till så många, säger Magnus Cederberg.
Några nya korridorrum byggs inte. I stället ges utrymme för studenter i olika livssituationer. I Marathon kommer det att finnas ettor, parlägenheter och kompislägenheter med två lika stora sovrum och ett gemensamt vardagsrum och kök.
– Vi bygger inte för att möta en tillfällig topp av efterfrågan. Våra hus ska stå länge och därför är det viktigt att det ska vara enkelt att bo och att man får en riktig bostad, säger Magnus Cederberg.

Just nu är tre projekt på gång med inflyttning nästa år:

Nya Kamnärsrätten. När arbetet är klart kommer vi att ha ersatt Fyrklöverhusen med cirka 1 500 nya studentbostäder, vilket är mer än dubbelt så många som tidigare.
Proto är den första etappen i Nya Kämnärsrätten och de 185 lägenheterna (1–3 rum och kök) kommer att ge plats åt 307 studenter. Inflyttning beräknas till våren 2019.

Sagoeken består av två sammanhängande huskroppar i totalt fem våningar. I byggnadernas bottenvåningar bygger Lunds kommun en kommunal skola samt en förskola för totalt 300 barn. Därefter bygger AF Bostäder 175 ettor för studenter ovanpå.

Marathon är ett nybyggnadsprojekt som etablerar AF Bostäder i ett helt nytt område. När projektet är färdigt kommer det att finnas 250 bostäder åt 390 studenter. Inflyttning våren 2019.

Välkommen att bo i en studentbostad hos oss!
1. Invänta antagningsbeskedet från Lunds universitet. Du behöver vara antagen till minst halvtidsstudier.
2. Bli medlem i Studentlund och en studentnation.
3. Anmäl dig till bostadskön.

AF Bostäder
Just nu bygger AF Bostäder 610 lägenheter för 872 studenter med inflyttning under våren 2019. Lägenheterna är ett rum och kök, två rum och kök för kompisar, två rum och kök för par och upp till tre rum och kök.

Lägenheterna hyrs ut all-inclusive, vilket innebär att elen, varmvattnet, det snabba bredbandet och till och med tvättmedlet ingår i hyran. Varje lägenhet har cykelplatser. Självklart finns gemensamma utrymmen där man kan umgås och trivas tillsammans.